nyamira.reismee.nl

Blessed Generation Children's Home

In Nyamira County, op ongeveer 25 km van Nyamira Town, ligt het kleine dorp Miruka. Sindsdecember2011 is daar het splinternieuw gebouwde weeshuis open. Dit komt omdat op 29 december 2007 ineens alles anders werd. Na de rustig verlopen verkiezingen van 27 december brak er een onverwachte golf van geweld uit. Bij het tellen van de stemmen zou gefraudeerd zijn. Vele honderdduizenden sloegen op de vlucht rond de1100 mensen overleden en enorm veel kinderen raakten hun ouders, broers, zussenen (t)huis kwijt.

Keniaanse medewerkers van de BG op een andere lokatievonden dat er hier hulp noodzakelijk was. Een aantal van hen hebben hun roots in Nyamira. Door hun initiatief en snelle handelen konden de eerste kinderen al in maart 2008 intern opgevangen worden. Aan de ene kant werd er druk gezocht naar ouders of andere familie van de kinderen, aan de andere kant werd er hard gewerkt aan een permanente opvang voor hen die niemand meer hadden om naartoe te gaan.

Na het nodige vallen en opstaan is er nu een geweldig weeshuis. (zie foto's). De kinderen zijn ECHT een Gezegende Generatie. In een mooie rustige omgeving staat een thuis. Veel ruimte om te spelen, binnen in de eetzaal of in een andere kamer tafel voetballen.Een grote speelplek bij de school met speel toestellen. Een hele grote tuin waar groente, mais etc. voor eigen gebruik worden verbouwd.Een mooie school, die bestaat uit 3 verschillende gebouwtjes in carré vorm neergezetmet in het midden daarvande lerarenkamers, dievoldoet aan alle Keniaanse eisen en meer. Zelfs de schoolinspectie was onder de indruk van de ruime, lichte klaslokalen. Het is dan ook een regeringsschool geworden en de lerarenworden door de regering betaald. De school verwelkomt ook kinderen uit de omgeving van het weeshuis. Zo heeft het huis o.a. op deze mannier een positieve invloed opde omgeving.

De dagelijkse leiding is volledig in handen van capabele Kenianen. Het management, de maatschappelijk werkers, de 'mama's' , de kok, de tuinman en de bewaker zijn allemaal Keniaans. Met zorg en professioneel wordt er gekeken welke kinderen er in het huis komen wonen. Zo wordt er onder andere altijd een huisbezoek afgelegd.De 144 beschikbare plekken willen zij zo goed mogelijk gebruiken.

Soms zijn er helemaal geen ouders en kan familie niet voor de kinderen zorgen. Als het kan gaan zij in de vakantiedan wel naar hun familie.Soms zijn de kinderen verlaten omdat ouders er niet meer voor kunnen/willen zorgen. En soms hebben zij niets meer. Een jongen vertelde mij iets over zijn leven. Hij vertelde dat hij erg blij was om bij de BG te wonen. Nu kan hij naar (kost)school. Na de gewelddadigheden bleef hij alleen achter nadat hij zijn ouders had zien sterven. Hij ging naar een grotere stad in de omgevingen heeft daar jaren als straat kind geleefd. Aan al die problemen dacht hij liever niet terug. Nu was hij bij de BG en heeft ook nog een sponsor. En dat betekend dat hij door kan leren en misschien wel kan gaan studeren op een Universiteit.

Ik denk dat 'ontwikkelingshulp' oftewel ondersteuning die leidt tot structurele verbetering en eigen initiatief een goede zaak is. Volgens mij is dat precies wat hier gebeurd is. Nog wel met en onder de BG paraplu maar ookeigen initiatiefen verantwoording door de Kenianen. Als we zo doorgaan kan de 'ontwikkelingshulp' gestopt worden. Hmmm......goed plan. Dus nog even zo doorgaan dus!

Je kunt als vrijwilliger werken bij de BG in Miruka - Nyamira. Op het terrein is een Guest House met ruime kamers, toilet en douche (vaak bucket shower) keukentje. alles wat echt nodig is. Het is een zeer rustige omgeving. Er is geen toerismeen als er al een blanke komt zal dat veelal ook komen door de GB Children's Home. Zelf heb ik in de 4 weken van mijn verblijf in Nyamiramaar twee 'witte' vrouwen gezien. Vrijwilligers bij de BG!!!

Als je meer wilt weten over de Blessed Generation kijk dan op hun site's

http://www.blessedgeneration.nl/

http://www.spirithoffaith.nl/

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!